Wednesday 7 September 2011

Sotong celup tepung..

Assalamualaikum..
hy2..hari rabu yang indah permai..
berapa hari je lagi nak balik kolej n dah tak de peluang nak masak2 dah after this..
so,hari nih saya masak 4 jenis lauk..hohow..
yang paling diidam-idamkan adalah sotong celup tepung..dah lama x makan..
so, pagi yang indah tadi saya pun mencari sotong sebanyak 6 ekor yang gemok2..
tujuan cari yang gemuk2 kerana nak bulatan sotong yang besar nampak macam cincin gergasi gitu..
entry kali ni x dpt nak tunjuk gambar la..
phone rosak..kamera pulak xde..so, rupa dia lebih kurang macam ni la..sori ea tuan punya gambar..
tiada niat tak baik meminjam gambar anda..




haaa..see..menggiurkan takkk?
howkeyyy..ni resepi stail saya buat sangat simple untuk remaja2 macam kita yang suka masak cepat2,ringkas tapi sedap menjilat gigi..


SOTONG CELUP TEPUNG SIMPLE~


Anggaran: 8 orang makan
Bahan2:
6 ekor sotong besar
5 sudu rempah kari
4 cawan tepung beras
sedikit garam


Cara2:
Bersihkan sotong,potong bulat2,gaulkan dengan serbuk kari dan garam..perap seketika dalam 5 minit..
Letakkan 5 sudu tepung beras ke dalam sotong tadi..gaulkan..
Panaskan minyak,gaulkan sotong yang hendak digoreng dengan tepung beras dan goreng.


Tips saya:
Pastikan minyak betul2 panas dan jangan sesekali goreng dengan api yang kecil. Goreng sotong sekejap je sebab mak saya pesan sotong x boleh masak lama2..nanti jadi liat..sekejap je ok..asalkn tepung garing jer..


Selamat mencuba..